Obete znásilnenia budú mať nárok na morálne odškodnenie

14.02.2013 Bratislava

Bratislava (TASR) - Obete znásilnenia, sexuálneho násilia a sexuálneho zneužívania budú mať nárok na odškodnenie nielen za fyzickú ujmu na zdraví, ale aj nárok na morálne odškodnenie za psychickú traumu, stres, úzkosť a frustráciu. Navrhuje to novela zákona o odškodňovaní osôb poškodených násilnými trestnými činmi, ktorú dnes schválila vláda.
"Účelom návrhu zákona je precizovať právnu úpravu týkajúcu sa odškodňovania osôb poškodených násilnými trestnými činmi," zdôvodnilo ministerstvo spravodlivosti, ktoré návrh predložilo. Podľa rezortu sa novelizuje aj ustanovenie, ktoré sa týka výpočtu odškodnenia, pretože súčasné znenie nemá jednoznačný výklad. Podľa šéfa rezortu spravodlivosti Tomáša Boreca sa týmto vychádza v prospech obetiam násilných trestných činov, ktoré majú možnosť získať primerané odškodnenie nielen za fyzickú, ale aj duševnú ujmu. Zákon má ďalej zaviesť, aby v prípade, že sa má odškodnenie uspokojovať výlučne prostredníctvom štátnych cenných papierov, bolo možné toto odškodnenie vyplatiť v hotovosti alebo prevodom na účet. Zmenu si podľa rezortu vyžiadala prax a týka sa to najmä odškodňovania podľa zákona o súdnej rehabilitácii, zákona o zmiernení majetkových krívd a zákona o zmiernení krívd osobám, ktoré boli deportované do nacistických koncentračných táborov a zajateckých táborov.
"Chceme zabezpečiť, aby prostriedky, ktoré sú určené na odškodňovanie obetí, boli využívané v čo najväčšom rozsahu na samotné odškodňovanie. Momentálne sa veľa prostriedkov musí vyčleniť aj na odškodňovanie prostredníctvom štátnych cenných papierov, čo spôsobuje dosť vysoké náklady a tomu chceme zabrániť," vysvetlil po rokovaní vlády Borec.
 

Vyberte región